Składniki:
- ziemniaki
- marchewki
kotlety:
- pół główki białej kapusty
- 250g pieczarek
- 1 cebula
- pęczek pietruszki
- siemię lniane (2 łyżki)
- 3 łyżki mąki owsianej (ja zmieliłam płatki)
- 1 łyżka przyprawy warzywnej
- 1 bulion warzywny
- sól, pieprz, przyprawy
- bułka tarta
Wykonanie:
Kapustę kroję na mniejsze kawałki, zalewam wodą, dodaję bulion warzywny i gotuję przez 30min. W tym czasie obieram ziemniaki i marchewkę, następnie kroję je na kawałki (ziemniaki w łódeczki, marchew w paski a la frytki). Warzywa układam na blaszce posmarowanej oliwą z oliwek, następnie posypuję solą, przyprawą do ziemniaków, przyprawą 'grill wegetariański'. Delikatnie skrapiam oliwą z wierzchu. Odlewam wodę z kapusty, studzę ją na sitku. Pieczarki szatkuję drobno (ja używam do tego miksera - rozdrabniam przez 3 sekundy). Szatkuję cebulę i wraz z pieczarkami duszę na patelni przez kilka minut. Kapustę przekładam do miskera i rozdrabniam. W naczyniu łączę pieczarki, cebulę i kapustę. Dodaję siemię lniane, mąkę owsianą, pokrojoną drobno pietruszkę, przyprawy i mieszam. Formuję kotlety, obtaczam w bułce i układam w naczyniu żaroodpornym*. Wkładam do piekarnika blaszkę z kotlecikami i warzywami, piekę w 180 stopniach przez 30-35 min.
*polecam je smażyć na patelni, gdyż w piekarniku troszkę się rozchodzą-jak na zdjęciu. Ale i tak są pyszne:)
Smaczne jedzenie :)
OdpowiedzUsuń