Składniki:
- pół główki kalafiora
Kotleciki: (4szt.)
- 1,5 szklanki startej marchewki (lub pulpy z soku)
- garść łuskanego słonecznika
- 4 łyżki mąki owsianej (zmieliłam płatki owsiane)
- 3 łyżki siemienia lnianego zalanego gorącą wodą (zalać do wysokości siemienia w szklance)
- przyprawy (sól, pieprz, czosnek...)
Sos serowy:
- szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 4 łyżki płatków drożdżowych
- mleko roślinne (ilość w zależności od gęstości sosu jaką chcemy uzyskać)
Wykonanie:
Kalafior myjemy i układamy w naczyciu żaroodpornym, posypujemy solą i przyprawą wegetariańską.
Wszystkie składniki na kotlety marchewkowe łączymy i mieszamy. Próbujemy czy odpowiednio doprawiliśmy, następnie formujemy kotlety i układamy je w naczyciu żaroodpornym (kotlety można usmażyć na patelni, ja zrobiłam całość w piekarniku).
Ciecierzycę wrzucamy do blendera, dodajemy płatki drożdżowe i odrobinę mleka. Mielimy na gładką masę, sprawdzając czy odpowiada nam gęstość sosu (w razie czego dodajemy więcej mleka roślinnego-ja użyłam migdałowego). Przygotowanym sosem polewamy kalafior.
Wstawiamy naczynia do piekarnika, pieczemy ok.40 min w 160 stopniach. Do obiadu podałam ogórki konserwowe chilli.
te kotleciki wyglądają super!
OdpowiedzUsuńAle wszystko pięknie i smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję! a kotleciki bardzo polecam, obiad lekki, ale pożywny :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne te kotleciki, podoba mi się ich kolor :) Kalafior oczywiście także wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńA gdzie znajdę przepis na te kotleciki?:)
OdpowiedzUsuń