niedziela, 19 kwietnia 2015
Królewskie śniadanie na słodko
Lubię czasem rozpieścić moje kubki smakowe, a omlety na słodko idealnie się do tego nadają. W sklepach pojwiły się świeże maliny i borówki, nie musiałam długo czekać aż znajdą się u mnie na talerzu. Na to wyborne śniadanie potrzebujemy trochę czasu, więc najlepiej przygotować je w leniwy weekend. Skusicie się?
Składniki: (na 2 omlety)
- banan
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- szklanka mleka roślinnego (u mnie owsiane)
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalanego 6 łyżkami ciepłej wody
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżka syropu klonowego (możecie zastąpić innym słodem)
- owoce (u mnie maliny i borówki)
- konfitura do smarowania i cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie:
Banana miksuję razem z mlekiem, następnie dodaję spęczniałe siemię, cukier waniliowy, sodę, syrop klonowy i mąkę, miksuję na gładką masę. Masę wylewam na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smażę z obu stron. Omlet wykładam na talerz, posypuję cukrem pudrem i owocami. Pycha!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis i bardzo apetyczne zdjęcie!
OdpowiedzUsuń