środa, 27 maja 2015

Vege Obiad #8

Spaghetti Mexicano. Makarony wielbię, dlatego często się pojawiają u nas na obiad/kolację/w sałatkach. Trójkolorowy makaron wymieszany z pełnoziarnistym, idealnie smakuje w połączeniu z meksykańskim sosem. Dodałam granulat sojowy, ale można go pominąć i wyjdzie równie pyszne, szybkie danie.


Składniki: (4-5 osób)

sos
- 5-6 pomidorów obranych ze skórki
- 1 cukinia
- 1 cebula
- puszka kukurydzy
- puszka fasolki czerwonej
- granulat sojowy (1/2 opakowania wystarczy)
- 0,5l bulionu warzywnego lub kostka warzywna
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki chili
- bazylia, oregano (wg uznania, ja nie żałuję tych przypraw:))
- oliwa

- 1op. makaronu spaghetti

Wykonanie:
Granulat sojowy namaczany w gorącym bulionie warzywnym. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni. Cukinię i pomidory kroimy w kostkę. Warzywa (oprócz fasolki i kukurydzy) wrzucamy na dużą patelnię i dusimy z odrobiną wody i oliwy kilka minut (pod przykryciem). Dodajemy przyprawy i sprasowany czosnek. Dodajemy granulat sojowy namoczony w bulionie, kukurydzę, fasolkę i dusimy kolejne kilka minut. Smakujemy, ewentualnie doprawiamy.
Makaron spaghetti gotujemy wg etykiety.



2 komentarze:

  1. jakie wspaniałe danie! koniecznie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rzadko sięgam po makaron, ale takie danie zjadłabym z apetytem :)

    OdpowiedzUsuń