poniedziałek, 4 maja 2015
Vege Obiad #6
Dziś przedstawiam Wam bardzo lekki i szybki obiad, chociaż można się nim porządnie najeść :) Świetny na gorące dni lub grilla, na którego wrzucimy pokrojone i przyprawione ziemniaczki.
Składniki:
sałatka
- 1 cukinia
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- 2 ogórki
- 1 czerwona papryka
- puszka kukurydzy
- duża garść rukoli
- duża garść mix'u sałat
- płatki migdałów
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- przyprawy (sól, pieprz, oregano, przyprawa dla wegetarian)
- krem z octem balsamicznym o smaku figowym (z Lidla:)) - opcjonalnie
- ziemniaki (dokładnie wyszorowane pod wodą)
Wykonanie:
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy sałaty i odsączoną i przepłukaną kukurydzę. Przygotowujemy sos (olej, woda + przyprawy). Płatkami migdałowymi, olejem z przyprawami i kremem balsamicznym polewamy sałatkę 15min przed podaniem, żeby sałata nam nie zbrzydła ;)
Ziemniaki kroimy w plasterki lub za pomocą specjalnego nożyka, dzięki któremu ziemniak jest w całości (jak u mnie). Przyprawiamy solą, przyprawą do ziemniaków i polewamy olejem. Ziemniaki stawiamy na grilla lub pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 25-30min.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
To jest specjalny nożyk, wkręcamy się jak w korek od wina i kręcimy, a nożyk tnie i powstaje spirala :)
OdpowiedzUsuńte ziemniaczki kuszą mnie już jakiś czas.
OdpowiedzUsuńO kurczę jak mi się ten ziemniaczek podoba! Świetny pomysł! :-D
OdpowiedzUsuńZiemniak jest super! :) Przypomina mi ten z górskich kurortów, tą szybką frytkę, czy jak się to tam nazywa... :)
OdpowiedzUsuń