piątek, 1 maja 2015

Veganio czyli Danio w wersji vege




Maj rozpoczynamy na słodko:) Ten serek domowej roboty może być rozwiązaniem nie tylko dla wegan i wegetarian, ale również dla alergików. Nie ma w nim ani grama mleka krowiego, śmietanki czy twarożku. I znów na ratunek przychodzi nam tofu. Jedni twierdzą, że jest bezpłciowe, bez smaku, nie dobre, toFU. Ja uważam, że nigdy nie spróbowali wykorzystać w pełni jego potencjału ;) Serek waniliowy z rodzynkami możecie zjeść na śniadanie z bułką, zabrać do pracy w formie przekąski czy wykorzystać jako nadzienie do naleśników. Jest PYSZNY! Podsumowując, Danio w wersji vege. Stąd wzięła się nazwa Veganio.


Składniki:  (na ok. 320g)

- 1 opakowanie tofu naturalnego (180g)
- trochę startej skórki i sok z 1 małej pomarańczy
- trochę startej skórki i sok z 1 cytryny
- pół laski wanilii
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka syropu klonowego (lub innego słodu)
- 2 łyżeczki zmielonych płatków owsianych (na mąkę)
- garść rodzynek

Wykonanie:

Do naczynia miksującego wrzucamy: tofu rozdrabniając je w dłoniach, półtorej do dwóch łyżeczek skórki z pomarańczy i cytryny (wymieszanej), cukier waniliowy. syrop klonowy i wanilię wyskrobaną ze środka laski. Wlewamy sok z pomarańczy i cytryny. Dodajemy 2 łyżki zmielonych płatków owsianych. Mielimy blenderem na całkowicie gładką masę. Dodajemy rodzynki i cieszymy się smakiem. Serek może się wydawać rzadki w stosunku do homogenizowanego ze sklepu, ale jeśli wstawicie go na 2-3 godziny do lodówki, to nie będzie się niczym różnił :)

3 komentarze:

  1. Często robię podobne mikstury z tofu :) Nuta cytrynowa akurat nie jest moją ulubioną, ale wizualnie wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cytryna nadaje tofu lekko kwaskowaty smak, ale gdy wymiesza się wszystkie składniki, wcale jej nie czuć :)

      Usuń