sobota, 2 maja 2015

Pasta pieczarkowo-jaglana




Bardzo lubię pieczarki, czy to w zupie, czy w gulaszu warzywnym. Na kanapce też się sprawdzają, podduszone z cebulką na roślinnym masełku w towarzystwie wartościowej kaszy jaglanej. Pieczarki drobno posiekałam, aby były wyczuwalne na zębie, natomiast kaszę zmieliłam na gładki krem. Możecie wykorzystać tą pastę również jako obiadowe nadzienie do ziemniaczków, cukinii czy papryki.


Składniki: 

- 100g pieczarek
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej (suchej-do ugotowania)
- 2 listki laurowe
- 1/2 cebuli białej
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka przyprawy warzywnej (ja użyłam eko warzyka - suszone warzywa bez soli)
- 1/3 lub 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki kala namak (czarna sól)
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych

Wykonanie:

Kaszę jaglaną przepłukuję na sitku wrzątkiem, przekładam do garnka, zalewam 3/4 szklanki wody i gotuję z listkami laurowymi na małym gazie 15min (pod przykryciem). Pieczarki rozdrabniam w thermomixie (jeżeli nie macie podobnego robota kuchennego - kroimy pieczarki nożem na drobne kawałki). Cebulkę szatkuję i podsmażam na patelni. Po chwili dodaję pieczarki, troszkę masła roślinnego, sól morską, przyprawę warzywną i duszę kilka minut. Kiedy kasza jest gotowa, dodaję do niej kurkumę i mieszam łyżką. Przekładam kaszę do miksera, dodaję czarną sól (kala namak) i miksuję na gładki krem. Posypuję jaglankę płatkami drożdżowymi, dodaję pieczarki z cebulką i mieszam całość.

3 komentarze:

  1. bardzo fajny pomysł na pastę, lubię tego typu smarowidła, a już szczególnie z tak smacznych składników jak jaglana i pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow jaka fajna ta pasta :):) muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam jaglankę w wielu wersjach, z pieczarkami jeszcze jej nie próbowałam. :)

    OdpowiedzUsuń