Oto przedstawiam Wam domowe słodkości, które rozchodzą się w tempie błyskawicznym! Wspominałam już na blogu o moich ulubionych pralinkach żurawinowych, dziś czas na kokos, migdały i banana. Gdy napada mnie ochota na słodkie, lubię mieć w lodówce przygotowane domowe łakocie. Wiem, z czego są zrobione i jak smakują. Dzięki nim rezygnuję ze sklepowych cukierków nafaszerowanych konserwantami i powalającą ilością cukru, barwników i utwardzaczy.
Składniki na małą blaszkę:
- 200g wiórek kokosowych
- szklanka migdałów
- szklanka płatków owsianych
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki oleju kokosowego
Wykonanie:
Wiórki kokosowe mielę w mikserze na "papkę", dodaję pozostałe składniki i mielę do połączenia w jednolitą masę. Układam na małej blaszce, ugniatam delikatnie i wyrównuję do jednego poziomu łyżką i odstawiam do lodówki na 3h. Kroję na mniejsze kawałki, kostki, batony przed podaniem. Przechowuję w lodówce (chociaż i tak długo nie postoją:))
Aż się zrobiłem głodny. Uwielbiam połączenie banana z kokosem.
OdpowiedzUsuńtakże mam słabość do połączenia banana z kokosem :D
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wyglądają te batoniki
Dziękuję, zachęcam do zrobienia, gdyż są bardzo smaczne :-)
UsuńTe batoniki mają wszystkie moje ulubione składniki <3 Muszą smakować cudownie... :)
OdpowiedzUsuń