piątek, 25 marca 2016

Groszek, bazylia i orzechy na kanapkę!




Pastę na kanapkę z zielonego groszku podejrzałam Przy Zielonym Stole, zaintrygowały mnie orzechy. Postanowiłam wypróbować, nieco modyfikując przepis. Zamiast orzechów włoskich dodałam mieszankę różnych (nerkowce, laskowe, włoskie, brazylijskie) i masę skropiłam sokiem z 1/2 cytryny. Lubimy też czosnek, dlatego pokusiłam się o ostrzejszą wersję, dodając 3, zamiast 2 ząbków. Wyszła niesamowicie pyszna pasta (Dzięki Edytko)!



Składniki:

- 255g lub 1 puszka groszku konserwowego
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 1cm kawałek imbiru, również pokrojony w plasterki
- 3/4 szklanki różnych orzechów  (nerkowce, laskowe, włoskie, brazylijskie)
- garść liści bazylii
- 5 łyżek oleju (użyłam z pestek winogron)
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu

Wykonanie:

Wszystkie składniki blenduję razem na gładką masę.

1 komentarz:

  1. Musi być pyszne ! Zabieram przepis ;)
    Radosnych, rodzinnych Świąt Wielkiej Nocy ! Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń