Mleko migdałowe robię dość często. Uwielbiam jego aksamitny smak, jest dla mnie najsmaczniejsze ze wszystkich roślinnych. Pasuje do kawy, ciastek, naleśników... Niebo w gębie! A przecież tak proste w przygotowaniu. Możemy je zrobić na 2 sposoby - używając dobrego miksera lub wyciskarki.
Staramy się zawsze wykorzystać wszystkie składniki, łącznie z pulpą po sokach czy mleku. Dlatego dzisiejsze śniadanie obfitowało w smakowite ciasteczka migdałowo-owsiane ze szklanką domowego mleka. Dacie się skusić?
Składniki na mleko (1l):
- 1 szklanka migdałów (dzień wcześniej migdały zalewamy wodą i odstawiamy na 8h, najlepiej na noc)
- 4 szklanki wody (już zdatnej do picia, u nas filtrowana)
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- szczypta soli
ciastka: (15sz)
- pulpa po migdałach
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 dojrzałe banany
- garść orzechów włoskich pokruszona na mniejsze kawałki
- 2 łyżeczki miodu
Wykonanie:
mleko (przechowujemy w lodówce 2-3dni)
Wersja 1
Odlewamy wodę z namoczonych migdałów (w tym momencie możemy ściągnąć skórki aby otrzymać "czystą" pulpę, ale ja tego nie robię). Wrzucamy migdały do robota miksującego, zalewamy 4 szklankami wody i miksujemy ok. 1 min. Powstałe mleko przesączamy przez gazę, na koniec wyciskając mocno pulpę. Dodajemy cukier, sól i gotowe!
Wersja 2
Odlewam wodę z namoczonych migdałów, zamykam wyjście wyciskarki (nie wszystkie wyciskarki mają taką funkcję kurka). Wlewam szklankę wody, wrzucam garść migdałów i uruchamiam sprzęt. Po chwili jak migdały się zmielą i wyjdzie pulpa, otwieram korek i przelewam powstałą część mleka do dzbanka. Powtarzam czynność aż skończą mi się produkty:) Pulpa jest oddzielona od cieczy (dla bardzo przejrzystego mleka można ostatecznie przelać je przez bardzo drobne sitko). Dodajemy cukier, sól i gotowe!
ciastka
W miseczce rozdrabniamy widelcem banany, dodajemy pulpę po mleku migdałowym, płatki owsiane, orzechy, miód i mieszamy całość. Na blaszce wyłożonej papierem formujemy ciastka spłaszczając je łyżką, pieczemy w 180 stopniach przez 20-25min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz