Czasem lubimy zjeść obiad na słodko. Mogą to być naleśniki, racuchy lub nasz ulubiony ryż. Prostota jego wykonania i tani koszt tym bardziej przychyla się do zrobienia tego smakowitego dania/deseru. Najbardziej lubimy tradycyjną wersję, z jabłkami i cynamonem. Spróbujcie również
w wersji z gruszką lub brzoskwinią. Mmm....
w wersji z gruszką lub brzoskwinią. Mmm....
Składniki (na 4 osoby):
- 200g ryżu
- 0,8l mleka kokosowego (u mnie alpro)
- 4 jabłka
- 2 łyżeczki słodu - opcjonalnie w zależności od słodkości jabłek (cukier trzcinowy, syrop klonowy...)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1/2 cytryny
Wykonanie:
Ryż wsypujemy do garnka (nie gotujemy w woreczkach!) i zalewamy 0,6l mleka kokosowego. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy przez 15min mieszając od czasu do czasu. Po ugotowaniu przykrywamy garnek i owijamy go w ściereczkę kuchenną, odstawiamy na 25-30min. W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na grubych oczkach tarki. Prażymy jabłka chwilę (5min) na patelni, dodajemy cynamon, słód i skrapiamy cytryną. Mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy roślinnym tłuszczem i wykładamy połowę ryżu na dno. Następnie przekładamy połową jabłek, drugą połową ryżu i zakrywamy resztą jabłek. Pozostałe 0,2l mleka kokosowego mieszamy z cukrem wanilinowym i polewamy naszego przekładańca, robiąc w nim małe dziurki wykałaczką. Zapiekamy ryż w 180 stopniach z termoobiegiem przez 25min.
smak dzieciństwa <3 KOCHAM!!!
OdpowiedzUsuńZapraszam również do siebie ;-) make-life-green.blogspot.com