piątek, 29 kwietnia 2016

Zupa węgierska




Zupa węgierska najczęściej kojarzy nam się z gęstym gulaszem. dużą ilością papryki i ...mięsa. Nasza wersja jest jak najbardziej vege, mocno paprykowa i pięknie pomarańczowa.


Składniki:

- 1 marchew
- 1 czerwona papryka
- 1/2 żółtej papryki
- 1 batat
- 400g pomidorów obranych ze skórki
- 2 ziemniaki
- 1 laska selera naciowego
- 1l bulionu warzywnego
- 3 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 2-3 łyżki ajvaru
- sól i pieprz do smaku
- odrobina oleju z pestek winogron
- posiekany świeży lubczyk

Wykonanie:

Marchew kroimy w talarki, paprykę, ziemniaki i batat w kostkę, seler drobno siekamy, pomidory na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewam olej, wrzucam marchew, ziemniaki, seler, paprykę i smażę na małym ogniu kilka minut mieszając od czasu do czasu. Dodaję paprykę słodką i wędzoną i mieszam całość. Do garnka wrzucam pomidory, batata i zalewam bulionem warzywnym. Gotuję 15-20min. Doprawiam domowym ajvarem, solą i pieprzem. Przed podaniem posypuję świeżym lubczykiem.

1 komentarz: