wtorek, 5 kwietnia 2016

Miętowy krem z zielonego ogórka


Krem marzenie na nadchodzącą wiosnę i lato. Idealny na słoneczne i gorące popołudnia. Pachnie świeżym ogórkiem, koperkiem i orzeźwia miętą. To jedna z naszych ulubionych zup. 


Składniki (4-5 porcji):

- 400g zielonego ogórka
- 1 mała cebula
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 serek topiony (może być wegański)
- 3 czubate łyżki zmielonego ryżu
- 1 łyżeczka przyprawy z suszonych warzyw
- pęczek koperku
- garść świeżych liści mięty
- 1,5 łyżeczki soli
- 1l bulionu warzywnego

Wykonanie:

Ziemniaki i cebulkę kroję w kostkę, wrzucam do garnka i podsmażam z odrobiną oleju, mieszając. Ogórki kroję drobno (ze skórką) i dorzucam do ziemniaków z cebulą . Zalewam 1l bulionu warzywnego, dodaję łyżeczkę suszonych warzyw, zmielony ryż i gotuję 10min, mieszając co jakiś czas. Następnie dodaję serek topiony, pokrojony koperek, sól i miętę i gotuję jeszcze 5min. Po tym czasie mielę wszystko na gładki krem.

2 komentarze:

  1. Interesująca zupa :) Zapiszę sobie przepis i wypróbuję, jak wiosna i do nas w końcu zawita :)

    OdpowiedzUsuń