czwartek, 4 lutego 2016
Pasztet z odzysku
Pasztet recyclingowy, czyli z warzyw po bulionie. Pyszny, kremowy o lekko wędzonym smaku. Wspaniale się rozsmarowuje, a co najważniejsze - nic się nie marnuje. Lista składników jest umowna, możemy dowolnie dobierać warzywa. Przygotujcie się na eko kuchnię :)
Składniki:
warzywa po bulionie:
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 3 średnie marchewki
- laska selera naciowego
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 50g słonecznika + 100g orzechów włsokich = zmielonych na pył
- 3 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
- 2 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
Wykonanie:
Kaszę przelewam wrzątkiem przez sitko, przekładam do garnka, dodaję soczewicę, listki laurowe, ziele, zalewam wodą (2-2,5 szklanki) i gotuję do czasu wchłonięcia wody mieszając od czasu do czasu.
Zmielony słonecznik z orzechami łączę z ugotowanymi warzywami, dodaję przyprawy, siemię lniane, ugotowaną kaszę z soczewicą i mielę wszystko na gładką masę (TM). Smakuję, ewentualnie doprawiam.
Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam masę, wyrównuję i piekę 55min w 180 stopniach (gór/dół).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
nic się nie marnuje i na dodatek powstaje kolejna pyszna potrawa, o to chodzi :)
OdpowiedzUsuń