Kluski śląskie są najprostszym daniem, jakie można przygotować na obiad. Bardzo je lubimy ugotowane prosto z wody, jak również podsmażone na patelni na drugi dzień. Czasem z bułką tartą, cebulką lub ulubionym sosem. Dziś przygotowałam kluski z sosem pieczeniowym (przepis Jadłonomii) i surówką z białej rzodkwii i marchewki. Sos nieco zmodyfikowałam, miksując warzywa z wywarem zagęszczając go jednocześnie bez używania mąki. Kluski możecie urozmaicić, dodając posiekaną pietruszkę, szpinak, jarmuż...
Składniki:
Kluski (ok. 35szt.):
- 1kg ziemniaków
- 250g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych
- szczypta soli i pieprzu
Surówka:
- 1 duża marchew
- 1 biała rzodkiew
- 2 łyżki jogurtu sojowego naturalnego (opcjonalnie)
Wykonanie:
Ziemniaki obieram, gotuję (na parze - 30min) i ugniatam. Dodaję mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz, płatki drożdżowe i ugniatam w jednolią masę. Formuję kuleczki, spłaszczam, robię dziurkę i wrzucam do gotującej się wody. Od momentu wypłynięcia gotuję ok.1min.
Marchew i rzodkiew można zetrzeć na tarce, ja kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do thermomixa (obr.6 czas ok.15s.). Dodaję 2 łyżki jogurtu sojowego i mieszam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz