Dzisiejsza propozycja jest szczególnie skierowana do miłośników serów. Mój mąż się do nich zalicza i chcąc zrobić mu niespodziankę, upiekłam serowy chleb. W całym domu pachniało serem, a bochenek zniknął tak szybko, jak się pojawił :)
Składniki:
- 650g mąki pszennej
- 450ml wody- 170g startego sera Ementaler
- 1,5 łyżeczki soli
- opakowanie drożdży instant
- 2 łyżki płatków drożdżowych
Wykonanie:
Łączę suche składniki, mieszam. Dodaję rozdrobniony ser i wodę. Wszystko dokładnie mieszam, powstałe ciasto zostawiam w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 30min. Chleb posypuję ziołami z wierzchu (oregano) i piekę w 190 stopniach przez 50-60min (na dolnej szynie).
Po 25-30min można przykryć chlebek papierem do pieczenia, aby uniknąć spieczenia.
Domowy chlebek najlepszy! Piękny Ci wyszedł ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Prawda, domowe najlepsze!
Usuń