Nie jest to fotogeniczna potrawa i na pierwszy rzut oka nie powala wyglądem, za to smakiem. Danie sycące i bogate w białko, które wydobywa naturalną słodycz warzyw. Myślę, że wariacji na temat tego dania może być wiele, ogranicza nas jedynie wyobraźnia...
Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- 1 duża marchew (lub 2 mniejsze)
- 1 średnia cukinia
- szklanka soczewicy (u mnie żółta)
- 1 żółta papryka
- 0,5l bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziarenek kolendry
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/3 łyżeczki chili (można więcej wg upodobań)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki przyprawy do zupy fasolowej/grochowej (Dary Natury)
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych
Wykonanie:
Kapustę kroję na 2-3cm kawałki, wrzucam do garnka z odrobniną oleju i duszę. W drugim garnku gotuję soczewicę w 0,5l bulionu warzywnego z listkami laurowymi, kolendrą i zielem angielskim. W tym czasie kroję warzywa w kostkę. Po 15min dodaję soczewicę z bulionem, pokrojone warzywa i przyprawy do garnka z kapustą. Duszę do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Podaję w miseczkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz