Rozsmakowałam się w pasztetach warzywnych. Smakują mi na zimno z kromką domowego chleba, ciężko też powstrzymać się przed zjedzeniem jeszcze ciepłego, prosto z piekarnika, kiedy w domu roznosi się cudowny zapach. Czasem formuję go w kotlecik i przysmażam na patelni. Wspaniały w każdej postaci.
Dzisiejszy pasztet jest idealny na święta - pachnie grzybami i korzennymi przyprawami, a przypieczona "gryczana skórka" jest wyborna. Palce lizać!
Składniki:
- 2 duże cebule
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 por (biała część)
- 2 laski selera naciowego
- odrobina oleju
- szklanka kaszy gryczanej
- ¾ szklanki orzechów (u mnie mieszane laskowe z włoskimi)
- 10g suszonych grzybów
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżki cukru trzcinowego
- ½ szklanki szkockiej whiskey
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki cząbru
- kilka ziarenek kolendry
- 3 kostki warzywne domowe - tu przepis
- sól i pieprz
- 1/4 łyżeczki domowej przyprawy piernikowej - tu przepis
- garść żurawiny lub śliwek (opcjonalnie)
Wykonanie:
Cebulę szatkuję i podsmażam na patelni z odrobiną oleju do czasu aż się zeszkli. Dodaję pokrojoną marchew, pietruszkę, seler naciowy i por. Przyprawiam listkami laurowymi, zielem angielskim, cząbrem, kolendrą i tymiankiem. Duszę 15min. W tym czasie gotuję kaszę gryczaną w wodzie z kostkami warzywnymi i grzybami. Do duszonych warzyw dodaję sos sojowy i cukier trzcinowy. Mieszam. Następnie dolewam whiskey i duszę jeszcze ok. 5min.
Orzechy mielę na pył. Do naczynia miksującego dodaję ugotowaną kaszę z grzybami, duszone warzywa z patelni, orzechy, 1/4 łyżeczki domowej przyprawy piernikowej, sól i pieprz do smaku (wg uznania) i mielę na gładką masę. Próbuję i ewentualnie doprawiam mocniej solą i pieprzem. Dodaję garść żurawiny, przekładam do keksówki i piekę w 180 stopniach przez 50min.
Oj musi być przepyszny, ja też planuje zrobić z fasoli
OdpowiedzUsuńPolecam, smakuje wyśmienicie:) A z fasoli też rewelacja!
Usuń