wtorek, 18 października 2016

Cebulowo-serowa zupa krem z kalafiora




Kremowa, gęsta i sycąca zupa z niewielu składników. Pysznie smakuje z domowymi grzankami. Prosto i szybko :)

Składniki:

- 1 średnia cebula
- 3 cebule dymki
- 1/2 główki kalafiora
- mała marchew
- 2 laski selera naciowego
- 1 ziemniak
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 kopiaste łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1,5 łyżeczki soli
- 5 kostek bulionowych domowych + 750g wody (lub 750g bulionu warzywnego)
- 45ml oleju z pestek winogron

Wykonanie:

Cebule szatkujemy i podsmażamy na oleju do zeszklenia. Pozostałe warzywa kroimy na talarki/w kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy podsmażoną cebulę, bulionetki, wodę i gotujemy 30-35min. Dodajemy gałkę, sól i płatki drożdżowe i miksujemy na krem. Smacznego!

1 komentarz: