czwartek, 18 sierpnia 2016

Trufle orzechowo-kakaowe


Domowe łakocie są najlepsze i najzdrowsze. Trufle, kulki, batoniki, pralinki - występują u nas bardzo często. I zazwyczaj z tego, co mamy w spiżarce :) Nie tylko kubki smakowe są zaspokojone, ale jest to niesamowita zabawa, gdy mamy w domu dzieci. Własnoręcznie ulepione słodycze dają ogromną satysfakcję, a i oblepione małe rączki i buźki są najszczęśliwsze ;)



Składniki (ok. 35szt.):

- 170g nerkowców
- 30g orzechów włoskich
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 60g suszonych daktyli
- 1 łyżka miodu
- 2 dojrzały banan
- 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
- wiórki kokosowe do obtoczenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu maszyny miksującej i rozdrabniamy jednocześnie mieszając wszystko w masę (tak, aby pozostały małe drobinki orzechów). Lepimy kulki (polecam zwilżyć dłonie, gdyż masa jest dość klejąca) i obtaczamy w wiórkach. Wkladamy do lodówki, aby się schłodziły i stwardniały (1h), ale równie dobrze możemy delektować się nimi zaraz po uformowaniu :)

1 komentarz:

  1. Pyszne i zdrowe, a do tego czekoladowe! :D

    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń