czwartek, 30 czerwca 2016

Vege Obiad #18 Kotlety ryżowe ze szpinakiem



Recycling w kuchni lubię najbardziej, gdyż nic się nie marnuje. I tak został mi ryż z dnia poprzedniego, który wykorzystałam do pysznych kotletów z dodatkiem szpinaku. Wystarczy je podsmażyć na złoty kolor i dorzucić ulubioną sałatkę. Obiad gotowy!


Składniki: (ok. 8 kotletów)

- 1,5-2 szklanki ugotowanego ryżu (u mnie parboiled)
- ok. 150g świeżego szpinaku, pokrojonego na drobniejsze części
- 1,5-2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych
- pieprz do smaku
- odrobina oleju

Wykonanie:

Cebulę szatkujemy, czosnek wyciskamy przez praskę i podsmażamy na odrobinie oleju aż się zeszkli. Dodajemy pokrojony szpinak i smażymy mieszając od czasu do czasu. Kiedy szpinak zmniejszy już swoją objętość, łączymy go z  ugotowanym wcześniej ryżem i doprawiamy płatkami drożdżowymi i pieprzem. Formujemy kotlety ściskając je w dłoniach, smażymy na złoto z obu stron (lekko przypieczone i chrupiące są równie smakowite).

3 komentarze: