poniedziałek, 16 maja 2016

Jaglanka z kiwi, żurawiną, nerkowcami i pestkami dyni


Dzisiejsze śniadanie jest iście królewskie, gdyż tak nazywana jest kasza jaglana. Zawiera bowiem witaminy B1, B2, B6 oraz żelazo i miedź. Jest również lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Wcześniej prezentowaliśmy Wam wersję śniadaniową z jabłkiem i cynamonem, dziś natomiast dodaliśmy pyszne, dojrzałe kiwi, orzeźwiającą żurawinę, pestki dyni i nerkowce. Dla lubiących wersję bardziej słodką, możecie dodać odrobinę syropu klonowego.
Przygotowanie zajmuje ok.20min, jednak jeśli nie macie czasu z rana, możecie ugotować ją dzień wcześniej i w dniu spożycia podgrzać i dodać ulubione składniki.




Składniki (2 porcje):

- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- szklanka mleka kokosowego
- 2 dojrzałe kiwi
- garść żurawiny
- garść nerkowców
- garść pestek z dyni

Wykonanie:

Kaszę przelewam wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Wrzucam do garnka, zalewam mlekiem kokosowym, doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym ogniu pod przykryciem przez 15min.
W tym czasie obieram i kroję kiwi, przygotowuję pozostałe składniki. Gdy kasza jest gotowa, przekładam ją do słoiczków lub miseczek i posypuję dodatkami. Smacznego!

1 komentarz: