środa, 3 czerwca 2015
Kremowa zupa warzywno-kalafiorowa
Dziś wyszła mi pyszna, aksamitna zupa krem. Jej składnikami są podstawowe warzywa, które wrzucamy do każdej zupy, czyli pietruszka, seler, marchew. Dla gęstszej konsystencji wrzuciłam ziemniaczki, a na koniec po zmieleniu wzbogaciłam o różyczki kalafiora zamiast grzanek. Lekka, szybka, nic więcej mi nie trzeba :)
Składniki:
- 1 pietruszka
- 1/4 selera (korzeń)
- 2 laski selera naciowego
- 1 marchew
- 2 małe ziemniaczki
- 1 mały kalafior
- bulion warzywny (1 kostka bio)
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki przyprawy warzywnej (suszone warzywko bez soli)
- 1,5l wody
Wykonanie:
Wszystkie warzywa oprócz kalafiora kroję w kostkę (nie trzeba być starannym, gdyż potem wszystko blendujemy:)) i wrzucam do garnka (lub thermomixa), zalewam 1,5l wody. Kalafiora rozdzielam na różyczki i układam je w nadstawce parowej do garnka (w TM Varoma). Jeśli mamy duży kalafior, możemy kilka kawałków wrzucić do warzyw, a resztę zrobić na parze. Gotuję pod przykryciem 15-20min (na dole warzywka, na górze kalafior). Zdejdmuję kalafior, do garnka dodaję przyprawy i mielę na gładką masę (w TM 1min obr.6,5). Różyczki kalafiora wrzucam do zupy i podaję (gdy chcemy uzyskać lekko serowy smak, proponuję do miseczek dodać łyżkę płatków drożdżowych nieaktywnych). Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
pyszny, lekki krem!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kremowe zupy :) zwłaszcza z kalafiora :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna zupka. Wspaniały kolor! Aż zachciało się takiej dzisiaj na obiadek... :)
OdpowiedzUsuńRewelacja taka zupa, mogłabym się wprosić :-)
OdpowiedzUsuń